Mezensterfte waarschijnlijk niet het gevolg geweest van buxusmot bestrijding.
Dit blijkt uit de studie van CLM Onderzoek & Advies in samenwerking met het NIOO-KNAW (Nederlands Instituut voor Ecologie) Het onderzoek wijst uit dat het bestrijden van de buxusmot niet dodelijk heeft kunnen zijn voor de jonge mezen. Wel zijn er sporen van 26 verschillende pesticiden aangetroffen in de dode mezen, waarvan 66% van de metingen insecticiden betreft. Hoogstwaarschijnlijk zijn deze afkomstig van de bekende diergeneesmiddelen tegen vlooien en teken voor huisdieren zoals honden en katten. Het is goed mogelijk dat enkele jonge mezen hieraan zijn doodgegaan.
Honden- en kattenharen worden namelelijk door de mezen gebruikt om hun nest te bekleden. De haren die in de nesten werden gevonden, bleken insecticiden te bevatten, afkomstig van honden en katten behandeld met een diergeneesmiddel tegen vlooien of teken. Volgens de onderzoekers zijn in ongeveer 97% van de gevallen de ‘vervuilde’ haren de boosdoener geweest en waardoor de jonge mezen deze specifieke insecticiden binnen hebben kunnen krijgen. Gewasbeschermingsmiddelen die via het voedsel worden opgenomen is ongeveer 58%.
Ook onderzochten de onderzoekers of de buxus en buxusmot de mezensterfte heeft kunnen veroorzaken. Dit door de stof buxine op te sporen. Dit is een natuurlijke gifstof die zowel de buxus, als de buxusrups en buxusmot bevat. Deze stof is wel giftig voor zoogdieren, maar tot nu toe zijn er nog geen onderzoeken gevonden die aantonen dat buxine giftig is voor vogels.
Hoewel de mezensterfte niet gerelateerd kan worden met de bestrijding van de buxusmot met chemische middelen, geeft het onderzoek wel inzicht in hoe pesticiden worden verspreid in ons milieu. Daarom wordt geadviseerd om geen pesticiden meer te gebruiken in en om het huis. Er zijn voldoende niet-chemische alternatieven beschikbaar volgens de onderzoekers.
Samenvattend is dit een duidelijk onderzoek geweest, dit wijst uit dat de buxus ook indirect geen schuld heeft aan de mezensterfte en daarmee de buxus vrij pleit.