Verzorging

Verzorgingstips van Buxus Jeans of Garden

Verzorging

GROND

De Buxus staat het liefst in een kalkhoudende en leemachtige grond. Is de grond wat zanderig dan is het goed om bij het planten van de Buxus een goede compost of een speciale Buxus aarde te gebruiken.

WATER

De grond van de Buxus mag niet uitdrogen. Zorg daarom voor een goed waterdoorlatende grond en let op dat deze licht vochtig blijft. Een Buxus die buiten in een pot staat krijgt doorgaans te weinig water door het volle en dichte gebladerte. Een regenbui zal niet voldoende zijn om zijn dorst te lessen, dus controleer regelmatig of de aarde niet te droog is.

TIP

Buxus in potten hebben doorgaans meer behoefte aan water, vooral in de zomerperiode is het belangrijk om de grond lichtvochtig te houden. Zorg voor een goede waterdoorlatende pot om wortelrot te voorkomen. Als je de Buxus water geeft doe dit dan op de (pot)grond en niet op de plant, dit voorkomt schimmelinfecties en verbranding van het blad.

STANDPLAATS

Qua standplaats heeft de Buxus geen voorkeur. Hij kan goed vertoeven op zowel zonnige als schaduwrijke plekken.

SNOEIEN

Voor het beste resultaat wordt bij voorkeur geadviseerd om uw Buxus twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer in mei en de tweede keer voor half september. Snoeit u later dan krijgt de Buxus nog een groeispurt en gaat hij nog niet in rust. Het jonge blad dat daaruit wordt gevormd is niet bestand tegen de kou en vorst.

Gebruik voor het snoeien altijd een schone (snoei)schaar. Snoei bij voorkeur op een bewolkte dag in plaats van een zonnige, dit voorkomt verbranding en verkleuring van de bladrandjes die ontstaan door de verdamping van het wondvocht. Gele randjes kan je ook voorkomen door de Buxus vooraf het snoeien licht met water te besproeien.

EXTRA VOEDING

Goede voeding is belangrijk voor de groei en de kwaliteit. Wil je extra lang genieten van jouw groene held? Geef hem dan bij voorkeur twee maal per jaar wat extra voeding. De eerste keer tussen maart-mei en de tweede keer in juni-juli.

Staat jouw Buxus in een pot, geef hem dan drie maal per jaar extra voeding. De derde keer vindt dan plaats tussen augustus-september. Gebruik gedroogde koemestkorrels of speciale Buxus mest de plant zijn optimale conditie te laten behouden.

WINTER VERZORGING

In de winterperiode is het verstandig om de Buxus in een pot op een vorstvrije plek te zetten. Wil je de Buxus extra beschermen tegen de kou, leg dan een laagje noppenfolie aan de binnenkant van de pot. Controleer wel eerst of de pot vorstbestendig is en geef de Buxus gedurende de winterperiode minder water. Is de kans op nachtvorst verdwenen dan kan de Buxus weer naar buiten naar zijn vertrouwde plekje.