Buxusmot definitief op zijn retour!

Buxusmot definitief op zijn retour.

Buxusmot definitief op zijn retour!

Buxusmot definitief op zijn retour – Dit nieuws klinkt als muziek in de oren, want de buxusmot is een vervelende en niet graag geziene gast die we liever kwijt dan rijk zijn.

De vraatzuchtigheid van dit kleine dier heeft de afgelopen jaren voor heel veel ellende gezorgd. In een mum van tijd liet hij een spoor van dood en verderf in onze tuinen achter. De eens zo mooie groene buxushagen, buxusbollen of jouw in vorm gesnoeide ‘groene’ trots veranderde na zijn bezoek in een kaalgevreten en dor buxusskelet.

Te lezen is dat in het zuidelijk deel van het land al een afname van de buxusmot is geconstateerd. Dit heeft vooral te maken met een grote afname van de buxus, betere bescherming van de buxus, maar ook de toename van zijn natuurlijke vijanden. Zoals bijvoorbeeld vogels, dit zijn namelijk échte rupsenliefhebbers en doen zich graag tegoed aan een paar sappige buxusrupsen. Ook parasieten, zoals de wesp en de sluipvlieg zouden hierin wellicht ook een grote rol in spelen.

Dat de afname van de buxusmot alleen nog in het zuiden is waargenomen, is positief nieuws en een goed begin. Toch is het goed om de buxus nu extra goed in de gaten te houden. Geef je buxus deze maand een goede snoeibeurt en controleer gelijk op de buxusrups. Want mocht de rups jouw buxus toch al hebben weten te bereiken, dan ben je in ieder geval nog op tijd om meer schade te voorkomen. Verwijder de rups(en) met de hand of gebruik een (biologisch) middel om de buxusrups te bestrijden en de plant te beschermen. Wil je meer informatie over de verschillende producten die goed zijn om de buxusrups te bestrijden. Informeer dit bij één van de betere tuincentra of bouwmarkten met een groenafdeling bij jouw in de buurt.

Nieuws AD_Buxusmot definitief op zijn retour