‘Groen agenda’ van de buxus

groen agenda

‘Groen agenda’ van de buxus

Ook de ‘groen agenda’ van de buxus staat deze maand gevuld met taken. Ben je van plan om de tuin in te gaan, geef dan de buxus deze keer wat extra aandacht en zorg dat hij er weer fris-en-fruitig en picobello bij staat. Want buxus kan best wat positieve aandacht en liefde gebruiken. Is je buxus een beetje uit vorm of kan die wel een opfrisbeurt gebruiken? De ‘groen agenda’ geeft aan dat de maand juni de perfecte maand is om hem zijn eerste knipbeurt te geven. Een goede snoeibeurt zorgt dat hij weer een mooie volle en strakke body krijgt.

Buxus is een trage groeier en daarom perfect om in verschillende vormen zoals figuren, bollen of kegels te snoeien. Eenmaal gesnoeid maakt de plant snel weer nieuwe scheuten aan, ook op de oude takken. Het beste is om de buxus tweemaal per jaar te snoeien. Snoei je eenmaal dan is de kans groter dat de plant wat losser zal gaan staan en minder vol wordt.

Gebruik bij voorkeur een heggenschaar of speciale buxus schaar. Ben je gewend te snoeien met een elektrische- of motorheggenschaar dan zullen de snijwonden grover en groter zijn, waardoor de buxus langer de tijd nodig heeft om zich te herstellen. Om verbrandingsverschijnselen te voorkomen adviseren we je om op een minder mooie dag te gaan snoeien. Snoei je op een warme en zonnige dag, dan verdampt het water wat uit de open wondjes stroomt. Hierdoor drogen de bovenste bladeren uit en zal de buxus er geel en verdort uit gaan zien.

Ben je nog een beetje onzeker met de schaar of weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? In het filmpje voor Tuincentrum Intratuin laat Lodewijk Hoekstra zien hoe je het beste kunt snoeien en geeft hij je tips zodat je helemaal zelf aan de slag kunt gaan.

Veel buxus ‘snoei’ plezier!

Buxus snoeien