Help! Buxusrups in mijn buxus gesignaleerd

Buxusrups

Help! Buxusrups in mijn buxus gesignaleerd

Buxusrups terrorisme

Helaas is de buxusmot nog steeds erg actief. Hierdoor kunnen we binnenkort ook de buxusrups weer verwachten. Deze kleine terroristen weten jouw groene alleskunner in record tijd helemaal kaal te vreten en laten hiermee een spoor van vernieling achter. Dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsels zijn de stille getuigen van deze kleine groene slopers. Veelal onopgemerkt voeden de jonge rupsen zich met het sappige bladmoes door de onderkant van het blad weg te schrapen waardoor de eerste schade aan jouw plant meestal niet opvalt. Maar al snel verraden zichzelf met hun spinsels, waarmee ze de blaadjes aan elkaar spinnen.

Rupsen kunnen het hele jaar door voorkomen, voornamelijk in de maanden april-mei en juli-augustus. Dit jaar zijn ze helaas langer actief.  De rupsen die voortkomen uit de tientallen eitjes die zijn gelegd door de buxusmot zijn te herkennen aan hun opvallende fel groene kleur en hun zwarte kop. Een volwassen rups kan zo’n vier centimeter lang worden.

Help! Buxusrups in mijn buxus gesignaleerd.

Ben jij een trotse buxus bezitter dan is het belangrijk om je planten te checken op ongenode gasten. Mocht je ze signaleren wees dan gerust, want één of meerdere buxusrupsen betekenen niet direct het einde van jouw ‘groene held’. Voorwaarde is wel dat je de buxus moet behandelen om de rupsen te doden of (her)infectie te voorkomen. Totdat de rupsen zich verpoppen kunnen zij worden bestreden met, bij voorkeur, een biologisch rupsenmiddel.

EHBO bij buxusmot- en of rups

Controleer de buxus op wit spinsel, want de buxusmot legt hier graag haar eitjes in. Dit kan met de hand of met een schone (buxus)schaar. Het is belangrijk om het gereedschap na gebruik goed te ontsmetten en het snoeiafval in een afgesloten zak af te voeren om verdere besmetting te voorkomen. Maak je gebruik van de verschillende verkrijgbare (biologische) middelen tegen de buxusmot let er dan wel op dat je de buxus hier consequent mee behandelt. Rupsen kun je ook met de hand verwijderen. Vernietig ze direct zodra je ze ontdekt. Controleer je buxus daarna elke week op rupsen.