Snoeien voor een mooi uiterlijk

Snoeien

Snoeien voor een mooi uiterlijk

Snoeien doet groeien – De buxus staat bekend als een trage groeier en is één van de weinige tuinplanten die het hele jaar door zijn groene kleur behoudt. Een forse knip- en stijlbeurt zorgt er voor dat de plant er verzorgt en aantrekkelijk uit blijft zien. De twijgen zullen zich weer gaan vertakken waar de buxus is gesnoeid. Regelmatig knippen en stijlen, bij voorkeur twee keer per jaar, zorgt voor een extra mooie en dichte buxus struik of vorm.

Hoe ga je te werk?

Belangrijk is om een schone en scherpe buxus- of snoeischaar te gebruiken. Maak tijdens het snoeien de schaar schoon met wat water. Zo verwijder je de sappen die aan jouw tuingereedschap blijven kleven en er voor zorgt dat de schaar scherp blijft. De buxus is de perfecte plant die zich leent om in allerlei verschillende vormen gesnoeid te worden. Heb je een buxus haag begin dan met de zijkanten en snoei de bovenkant als laatst. Probeer de schaar op dezelfde hoogte te houden of span een touwtje voor een strak en recht resultaat. Het is even oefenen, maar oefening baart kunst en je zult zien dat het snoeien steeds sneller zal gaan en makkelijker wordt. Strooi na het snoeien wat koemest korrels rondom de plant, zodat de buxus mooi kan groeien en zorg dat het gebruikte tuingereedschap weer goed schoon gemaakt wordt voordat je deze weer opruimt. Dit voorkomt het overbrengen van eventuele ziekten tijdens de volgende knipbeurt.

Hoe vaak en wanneer snoeien? 

Snoei de buxus bij voorkeur tweemaal per jaar. De eerste keer in het voorjaar en de tweede keer aan het einde van de zomer. Voor het beste resultaat wordt viermaal geadviseerd. Hoe vaker je snoeit, hoe voller en mooier de plant wordt. Snoeien op een bewolkte dag zorgt dat de blaadjes van de buxus niet verbranden en gele randen krijgen.