Verzorgingstips van Buxus Jeans of Garden
Verzorging
AANPLANT
Over het algemeen wordt de Buxus in een pot of plantcontainer aangeboden. Voor de aanplant in de volle grond of aanplant in een kuip of bloembak is het belangrijk dat de kluit goed vochtig is. Voelt de kluit droog aan, maak deze dan eerst goed vochtig voordat je deze aanplant.
Bij de aanplant van hagen is het belangrijk om deze voor het planten in een kuip met water te zetten.
Staat de Buxus in de grond, zorg dan bij warm weer dat ze genoeg water krijgen. Het water geven langzaam afbouwen, zodat de wortels de mogelijkheid krijgen dieper uit te gaan groeien. Want anders wordt de plant ‘lui’.
GROND
Wanneer je ervoor kiest om een Buxus aan te schaffen, is het belangrijk om te weten welke basis verzorging de Buxus nodig heeft.
Plant je de Buxus in de volle grond, zorg er dan voor dat de grond goed ‘doorlaatbaar’ is, zodat het overtollige water goed in de bodem kan wegzakken.
Het is belangrijk om vooraf de grond waarin je plant goed te bewerken. Om het vochthoudend vermogen van zandgronden te verhogen, is het goed om deze te vermengen met potgrond of tuinturf. Zware kleigrond kan je luchtiger maken door deze te vermengen met bijvoorbeeld Maas- of metselzand.
De Buxus is een échte allemansvriend en voelt zich eigenlijk wel thuis op de meeste grondsoorten, maar een kalkhoudende grond heeft de voorkeur.
TUIN TIP
Buxus in potten hebben doorgaans meer behoefte aan water, vooral in de zomerperiode is het belangrijk om de grond lichtvochtig te houden. Zorg voor een goede waterdoorlatende pot om wortelrot te voorkomen. Als je de Buxus water geeft doe dit dan op de (pot)grond en niet op de plant, dit voorkomt schimmelinfecties en verbranding van het blad.
STANDPLAATS
Buxus is een echte sfeermaker voor buiten en doet het daarom goed in een kuip of een pot op het terras, balkon of patio. Maar ook als haag is Buxus een sierraad voor de tuin.
De Buxus kan in de zon, halfschaduw of schaduw staan. Hoe meer zon, hoe lichter de bladkleur en krijgt de met minder zon krijft het blad een donkergroene kleur.
Zet de Buxus op een open plek met het liefst een frisse wind, want dan maken schimmels minder kans.
SNOEIEN
Voor het beste resultaat wordt bij voorkeur geadviseerd om uw Buxus twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer in mei en de tweede keer voor half september. Snoeit u later dan krijgt de Buxus nog een groeispurt en gaat hij nog niet in rust. Het jonge blad dat daaruit wordt gevormd is niet bestand tegen de kou en vorst.
Gebruik voor het snoeien altijd een schone (snoei)schaar. Snoei bij voorkeur op een bewolkte dag in plaats van een zonnige, dit voorkomt verbranding en verkleuring van de bladrandjes die ontstaan door de verdamping van het wondvocht. Gele randjes kan je ook voorkomen door de Buxus vooraf het snoeien licht met water te besproeien.
EXTRA VOEDING
Goede voeding is belangrijk voor de groei en de kwaliteit. Wil je extra lang genieten van jouw groene held? Geef hem dan bij voorkeur twee maal per jaar wat extra voeding. De eerste keer tussen maart-mei en de tweede keer in juni-juli.
Staat jouw Buxus in een pot, geef hem dan drie maal per jaar extra voeding. De derde keer vindt dan plaats tussen augustus-september. Gebruik gedroogde koemestkorrels of speciale Buxus mest de plant zijn optimale conditie te laten behouden.
WINTER VERZORGING
In de winterperiode is het verstandig om de Buxus in een pot op een vorstvrije plek te zetten. Wil je de Buxus extra beschermen tegen de kou, leg dan een laagje noppenfolie aan de binnenkant van de pot. Controleer wel eerst of de pot vorstbestendig is en geef de Buxus gedurende de winterperiode minder water. Is de kans op nachtvorst verdwenen dan kan de Buxus weer naar buiten naar zijn vertrouwde plekje.