Een knipbeurt is goud waard

Knipbeurt

Een knipbeurt is goud waard

Een knipbeurt – Met je plant naar de kapper is niet het eerste wat in je opkomt als je een Buxus koopt, want die staat in de meeste gevallen al helemaal strak en in vorm geschoren bij het tuincentrum. Ook staat de Buxus bekend om zijn trage groei en is dit voor veel van ons een goede reden om de snoeischaar niet te snel in zijn groene kruin te zetten. Maar snoeien doet groeien en geeft jouw groene held weer een knappe knop.

Een knipbeurt zorgt er voor dat de plant weer mooi vol van vorm wordt en er weer een frisse gezonde uitstraling heeft. Voordat je aan het snoeien gaat is het belangrijk dat het gereedschap welke je gaat gebruiken schoon is. Dit voorkomt dat eventuele ziekten op de plant worden overgebracht. Het beste is om direct na het snoeien het gereedschap te goed schoon te maken voordat je het opbergt. Geadviseerd wordt om de Buxus twee keer per jaar te snoeien. De meest geschikte periode is om de eerste keer in mei te snoeien en dit rond half september weer te herhalen. De echte tuinfanaten snoeien vier maal per jaar.

Snoeit u later dan krijgt de Buxus nog een groeispurt en gaat daardoor later in rust. Het jonge blad dat uit een (te) late snoeibeurt wordt gevormd is helaas niet bestand tegen kou en vorst.

Het beste is om op een bewolkte dag in plaats van een zonnige te snoeien, dit voorkomt verbranding en verkleuring van de bladrandjes die kan ontstaat door de verdamping van het wondvocht.

Tips van Lodewijk Hoekstra hoe je de Buxus het beste kunt snoeien.

https://youtu.be/u_yepNA9Z04