WORTELGOED WORTELT BUXUS GOED

Geschiedenis van de buxus

WORTELGOED WORTELT BUXUS GOED

Tuinieren in januari

Buxus wortel(t)goed – Ben je van plan deze maand de tuin in te gaan en wil je buxus planten? Volg het wortelgoed stappenplan om het allerbeste uit deze groene alleskunner te halen.

Wanneer wortelt buxus wortelgoed

Buxusplanten die met losse wortels worden verkocht, worden ook wel ‘wortelgoed’ genoemd. De beste tijd om buxus wortelgoed te planten is gedurende de wintermaanden. Van november tot en met april als de nachten onder de 10 graden Celcius zijn. Maar let op, als de planten eenmaal beginnen uit te lopen dan is het te laat om buxus wortelgoed te planten. De kans is dan erg groot dat de buxus niet goed zal wortelen. Wil je buiten deze maanden een buxus planten, kies dan voor een buxus plant in pot.

Goed voorbereid de tuin in

Ben je van plan het buxus wortelgoed te gaan planten, bereidt de tuingrond eerst goed voor door deze om te spitten en te bemesten. Buxusplanten staan niet graag met hun voeten in het water, het is daarom belangrijk om de grond goed los te spitten en leg eventueel drainage aan als je tuiniert op zware klei. Ook is de buxus een echte liefhebber van kalk, groeien doet de plant het beste op een kalkhoudende grond.

Stappenplan

  • Strooi wat kalk in geul waar de buxus komt te staan.
  • Vermeng de grond met mest of compost en schep dit terug over en bij de wortels. Let op dat er geen pure mest op de wortels komt want dan is de kans groot dat de wortels verbranden.
  • Zijn de planten goed vast gegroeid, dan kunnen ze mest opnemen. De juiste dosering wordt aangegeven op de verpakking. Bemest de buxus bij voorkeur de eerste keer in maart en herhaal dit na de zomer als de buxus is gesnoeid.
  • Buxus houdt niet van natte voeten, zorg daarom voor een goede grond afwatering en leg eventueel een drainage aan als je tuiniert op zware klei.

Meer info over wortelgoed en het planten van buxus: Buxuscare