Zomerpret zonder buxusrups

Buxusmot definitief op zijn retour.

Zomerpret zonder buxusrups

Niet alleen wij zijn blij met het heerlijke zomerweer, ook de buxusrups ziet jouw zonnige tuin als de ideale vakantiebestemming. Dus voordat je van je welverdiende vakantie mag genieten doe je er verstandig aan om je tuin, terras of balkon te controleren op deze ongevraagde vakantiegangers.

De rupsen van de buxusmot vreten buxusplanten in een recordtijd helemaal kaal en laten daarmee een spoor van vernieling achter. Alleen de kaalgevreten bruine plekken getuigen van deze ongenode buxus gasten. De schade die de buxusrups aanricht zijn te herkennen aan de dode blaadjes, kale takjes, spinsels en bladskeletten. Jonge rupsen voeden zich met het bladmoes die ze van de onderkant van het blad weg schrapen, waardoor de eerste schade meestal niet opvalt. De rups die het blad daarna aan elkaar begint te spinnen verraadt hiermee al snel zijn aanwezigheid en de schade die hij veroorzaakt.

Een buxusmot legt tientallen eitjes per plant. De rupsen die daaruit voort komen hebben een opvallende fel groene kleur en een  zwarte kop. Het beestje kan in een volwassen stadium zo’n vier centimeter lang worden. Rupsen kunnen het hele jaar door voorkomen, maar de grootste kans deze indringers in je plant te vinden, zijn de maanden april-mei en juli-augustus.

Eén of meerdere buxusrupsen betekent natuurlijk niet direct het einde van jouw ‘groene held’. Voorwaarde is wel dat je jaarlijks op het juiste moment de buxus moet behandelen om de rupsen te doden of (her)infectie te voorkomen. Totdat de rupsen zich verpoppen kunnen zij worden bestreden met, bij voorkeur, een biologisch rupsenmiddel.

Voorkomen is beter dan genezen

Met de volgende tips geef je de buxusrups geen tot weinig kans in je tuin te verwelkomen.

  • Check de buxus regelmatig op rupsen en verwijder ze zo nodig met de hand.
  • Verwijder het witte spinsel, want hier legt de buxusmot haar eitjes in. Gebruik hiervoor een schone (buxus)schaar. Het is belangrijk om het gereedschap na gebruik goed te ontsmetten en het snoeiafval in een afgesloten zak af te voeren om verdere besmetting te voorkomen.
  • Controleer de buxus op bruine plekken en onderzoek de schade voordat je de plant behandelt, want de buxusrups is niet altijd de boosdoener van bladsterfte en bruine plekken. Een schimmelaantasting kan daar ook een oorzaak van zijn.